2009. március 3., kedd

Spin

Minden részecskének van egy spinnek nevezett tulajdonsága, ami azzal kapcsolatos, milyennek látszik a részecske különböző irányokból nézve. A szemléltetéshez vegyünk egy csomag játékkártyát.
Vegyük először szemügyre a pikk ászt. Ez csak akkor azonos önmagával, ha egy teljes fordulatot, azaz 360 fokot fordítunk rajta. Ezért azt mondjuk, hogy ennek a lapnak 1 a spinje.
Ezzel szemben a kör dámának 2 feje van, ezért az eredetivel megegyezőnek látjuk akkor is, ha csak fél fordulattal, azaz 180 fokkal fordítjuk el. Azt mondjuk, hogy ennek a lapnak a spinje 2. Hasonlóképpen olyan tárgyakat is el tudunk képzelni, amelyek spinje 3 vagy még több, ezek kiseb elforgatás esetén is ugyanúgy néznek ki, mint a kiindulási helyzetben.
Minél nagyobb a spin, a teljes körülfordulásnak annál kisebb hányada elegendő ahhoz, hogy a részecske ugyanolyannak nézzen ki, mint az alaphelyzetben.
Figyelemre méltó sajátosság, hogy vannak olyan részecskék is, amelyek csak akkor azonosak kiindulási önmagukkal, ha legalább két teljes fordulatot hajtunk végre rajtuk, ezek az úgynevezett feles (1/2) spinű részecskék.

1 megjegyzés:

  1. A spin inkább a hullámfüggvény sajátja, de amit írtál, az korrekt.

    VálaszTörlés