2009. március 2., hétfő

Doppler-jelenség

A sebesség és a hullámhossz közötti kapcsolat, az úgynevezett Doppler-jelenség, mindennapos tapasztalat.
Figyeljük meg a fejünk fölött elszálló repülőgép hangját. Amikor közeledik, a motor hangját magasabbnak halljuk. Miután elhaladt fölöttünk és távolodik tőlünk, mélyebbnek hallatszik a hang.
A magasabb hang rövidebb hullámhosszú (két szomszédos hullámhegy távolsága kisebb) és nagyobb frekvenciájú (több a másodpercenkénti hullámok száma) hanghullámoknak felel meg.
A jelenséget az okozza, hogy amikor a gép közeledik felénk, akkor a következő hullámhegy kibocsátásakor mindig valamivel közelebb jár hozzánk, mint amikor az előző hullámhegyet kibocsátotta, ami csökkenti a hullámhegyek közötti távolságot. Hasonlóképpen, amikor a repülőgép távolodik, a hullámhegy nő, ezért a motor hangját mélyebbnek érzékeljük.

A Doppler-jelenség a fényhullámok esetében is fellép. Ha egy galaxis állandó távolságban lenne a Földtől, akkor a színkép jellegzetes vonalai jól megszokott helyükön jelennének meg. Ha azonban a galaxis távolodik tőlünk, akkor a hullámok megnyúlnak, vagyis megnő a hullámhosszuk, a színképvonalak tehát eltolódnak a színkép vörös vége felé. Ha a galaxis közeledik hozzánk, akkor a hullámok látszólag összenyomódnak, ezért a színképvonalak kékeltolódást mutatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése